Между 7 и 20 юни, след две извънредни издания, белязани от

...
Между 7 и 20 юни, след две извънредни издания, белязани от
Коментари Харесай

Световен театър в София - на живо, на кино и онлайн


Между  7 и 20 юни , след две изключителни издания, белязани от рестриктивните мерки на Covid-19, платформата Световен спектакъл в София се завръща със мощна, хибридна  стратегия от спектакли. Част от тях ще могат да се гледат онлайн, други на кино, а трети онлайн от уеб страница а на уредника.

Благодарение на Столичната община за 16-и път част от интернационалните заглавия, които идват на " Варненско лято " (фестивалът навършва 30 години), се демонстрират и в българската столица, изясни пред Радио София доцент доктор Асен Терзиев , съосновател и основен координатор на фондация „ Виа Фест “, уредник на форума.

Платформата обаче има и личен образ, идват и се показват спектакли особено в София.


" В програмата са заложени двете огромни заглавия, които не можахме да покажем на публиката през 2019 година Откриването е на 7 юни в Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов “ (19:30 ч.) със спектакъла " Може би " ( " Маy B " ) на огромната френска хореографка Маги Марен . Критиката го дефинира като именит и исторически, само че това не е факсимиле в тази ситуация. Представлението е въодушевено от Самюъл Бекет, то не пада от международните подиуми откогато е основано – преди повече от 40 години ", посочи Терзиев.

Друго, което не е за изпускане, са специфичните прожекции на   „ Тартюф, лицемерът ” на световноизвестния режисьор Иво ван Хове (16, 17 и 18 юни от 18.30 часа във Френския институт). Със спектакъла на " Комеди Франсез " се означават 400 години от рождението на огромния френски класик Жан-Батист Молиер.

Доц. Терзиев обърна внимание, че като изключение на фестивала за четвърти път се кани театър на режисьора Йерней Лоренци . " Мъртвият идва за обичаната си " от Светлана Макарович софийската аудитория ще може да гледа на живона 9 юни от 19.00 часа в Театър " Българска войска ".

Вижте цялата стратегия.

Всички спектакли са с обезпечен превод на български език, а част от тях са и с превод на британски.

По обявата работи: Георги Нейков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР